© 2007-2008 Tanja Pietilä

Kävimme Sisun kanssa kauniina lokakuisena lauantaiaamuna Häijäässä MH-luonnekuvauksessa. En ole aiemmin ollut edes katsomassa moista kuvausta, joten oli todella mielenkiintoista päästä mukaan. Alla kuvailen hieman kuvauksen kulkua ja jokaista osiota erikseen. Aivan tämän sivun lopusta löydät kaavion, johon on merkitty Sisun reaktiot harmaalla.

1. KONTAKTI

Lähestyimme testinohjaajaa, joka odotti meitä paikallaan. Kättelin testinohjaajaa ja juttelimme hieman, jonka jälkeen testinohjaaja tervehti Sisua. Sisu otti itse kontaktia TO:aan, heilutti häntäänsä ja tervehti nätisti. Aivan odotettu reaktio. Sisu yritti jopa hieman hypätä TO:aa päin, jotta olisi paremmin ylettänyt nuolemaan naamaa.

"Moi, kukas sinä olet?"

Tervehdysten jälkeen TO otti Sisun remmin itsellensä ja lähti kävelyttämään Sisua poispäin minusta. Se nyt ei sitten oikein ollut Sisun mielestä mukavaa, vaan pisti hieman hanttiin. Käveli kyllä loppujen lopuksi TO:n mukaan rimpuilematta, mutta kun TO kääntyi ja lähti palaamaan koiran kanssa takaisin minua kohti, meinasi Sisu nykäistä TO:n kumoon, niin kova hinku oli takaisin mamman luokse.

"Mammaa ei jätetä!"


"Kiire, kiire!"

Tämän jälkeen TO alkoi "kopeloimaan" Sisua. Tässä kohden Sisua alkoi vähän jänskättämään ja yritti vähän kiemurrella alta pois. Kuitenkin kun TO lopetti koplaamisen, oli Sisun aivan pakko vielä käydä erikseen moikkaamassa TO:aa, ikäänkuin varmistamassa jotta ollaanhan tässä vielä kavereita.

"Mitä ihmettä sä meinaat?"

2. LEIKKI 1

Seuraavaksi TO otti käteensä patukan ja aloimme leikkimään. Leikki alkoi sillä, että ensin näytin lelua koiralle lyömällä sitä pari kertaa maahan, jonka jälkeen aloimme TO:n kanssa heittelemään lelua toisillemme. Tämähän oli Sisun mielestä aivan valtavan hienoa! Muutaman heittelykerran jälkeen TO heitti lelun pienen matkan päähän ja Sisu juoksikin lelulle kovaa. Odotetusti Sisu ei kuitenkaan ottanut patukkaa suuhunsa vaan nuuski sitä kiinnostuneena. Sisu ei korrektina miehenä juurikaan koske vieraiden koirien leluihin, joten tämä ei tullut minulle yllätyksenä.

"Hei mitä te oikein heittelette?"


"Ai ei tää ollutkaan mun oma."

3. TAKAA-AJO

Sitten siirryimme "vieheradalle", jossa punaista rättiä vedettiin poispäin koirasta mutkittelevaa reittiä. Sisua tämä ei kiinnostanut sitten pätkääkään. Osasin tämänkin kyllä ennakoida, viehe lähti liian kaukaa jotta Sisu olisi siitä kiinnostunut. Eikä se edes haissut jänikseltä. Tämä testi toistettiin kaksi kertaa, mutta kummallakin kerralla tulos oli sama.

"Kiinnostaa kuin kilo kiviä." (Viehe siis meni tuolla edellä.)

4. AKTIVITEETTITASO

Tässä osiossa minun piti seistä täysin passiivisena 3 minuutin ajan ja kuvaajat seurasivat mitä koira puuhailee. Sisu lähinnä seisoskeli vieressäni, muutaman kerran nuuhkaisi maata ja kerran hyppäsi minua vasten. Muuten seisoi rauhassa vinkumatta ja pyörimättä. Aivan odotettua tämäkin.

"Voitaisko me edes pussailla, kun ei kerta muuta tehdä?"

5. ETÄLEIKKI

Tässä vaiheessa siirryimme pellolle, jossa jäin seisomaan koiran kanssa pellon keskelle. Pellon toisella laidalla oli kaksi piiloa. Toisen piilon takana avustaja ensin paukutti patukalla piiloa muutaman kerran ja siirtyi sitten kyyryssä näkösälle. Avustaja oli pukeutunut mustaan kahisevaan sadeviittaan. Avustaja liikkui hiipien pellon toisella laidalla olevaan piiloon, kyykistyen muutaman kerran matkalla. Sisu tarkkaili avustajaa kiinnostuneena. Kun avustaja oli mennyt toiseen piiloon, hän riisui kaapunsa ja alkoi kutsumaan koiraa leikkimään. Hetken päästä hän loikki sieltä patukkaa heilutellen ja huudellen. Sisua ei taas tämä leikkivaihe kiinnostanut yhtään, vaan keskittyi herkuttelemaan pellon heinällä. Tähän on pakko kommentoida, että avustajan "leikkiinkutsu" kuulosti kyllä lähinnä uhkaavalta. Ensimmäisenä testattavana oli hovawart, joka osoittikin leikkijää kohtaan melkoisia uhkauseleitä. Sisu olisi kyllä todennäköisesti reagoinut samalla tavalla (heinällä herkuttelemalla) vaikka avustaja olisikin ollut kutsuvampi, joten meihin ei avustajan eleet vaikuttaneet millään tavalla. Varsinaisen testin jälkeen käväisimme avustajan luona, eikä Sisua kiinnostanut kyseinen tyyppi vieläkään yhtään, heinä oli edelleen hyvää.

"Mikään ei voita aurinkoista aamua pellolla heinää syöden."

6. YLLÄTYS

Tässä osiossa kävelimme pienen pätkän metsässä, jossa maasta yhtäkkiä pomppasivat haalarit eteemme. Sisu hypähti sivuun, minun piti vain pitää katse haalareissa. Muuta, sen kummempaa reaktiota Sisulta ei tullut. Sisu kyllä tuli haalareiden luokse, kun sitä kutsuin mutta ei ilmeisesti tarpeeksi nopeasti, koska kaavakkeeseen on merkitty "ei mene", sana "ollenkaan" on yliviivattu ja sen vieressä lukee "aika". Sitten kuljimme pari kertaa haalareiden ohi, ensimmäisellä ohituskerralla Sisu otti pari sivuaskelta poispäin haalareista, toisella ohituskerralla Sisu ei reagoinut haalareihin enää mitenkään.

"Kääk!" (Valkoinen viiru vasemmalla on Sisu.)


"Siis näähän on vaan jotkut haalarit, höh."


"Kertakaikkisen kummallinen metsälenkki meillä tänään."

7. ÄÄNIHERKKYYS

Nyt meidän piti kävellä aivan normaalisti aidan vierustaa, jossa olevasta räminälaitteesta kuului yhtäkkiä kova meteli (kettinkiä vedettiin aaltopeltiä pitkin). Sisu hypähti hieman sivuun, mutta jäi aika lähelle rauhallisesti katselemaan ja kun siirryin räminälaitteen viereen, Sisu tuli siihen katsomaan, että mikäs vehje se olikaan. Sen jälkeen ohittelimme laitetta, ensimmäisellä ohituskerralla Sisu hieman nuuhkaisi laitetta mutta muuten ei reagoinut siihen enää mitenkään.

"Täälläpä on paljon kaikenlaisia omituisia vempaimia."


"Ja taas me vaan kuljetaan edestakaisin."

8. AAVEET

Tätä osiota odotinkin mielenkiinnolla. Kaksi avustajaa oli pukeutunut aaveiksi ja liikkuivat vuorotellen kohti minua ja Sisua hitaasti kävellen. Ensin Sisu vain tyytyi katselemaan aaveita, mutta kun aaveet kävivät lähemmäksi alkoi selkäni takaa kuulua matalaa jylinää. Sisu murisi aaveille tosi pitkään ja kun aaveet olivat Sisun mielestä liian lähellä, alkoi haukkumaan niille komentaen niitä pysymään kauempana. Karkuun ei Sisu kuitenkaan lähtenyt vaan pysyi vieressä. Kun minun käskettiin kävellä aaveen eteen ja ottamaan aaveelta hupun pois, Sisu ei vielä tullut tykö, mutta kun aloin juttelemaan aaveen kanssa ja aave kutsui Sisua, Sisu tuli mielellään moikkaamaan ja nuoli kummankin aaveen kädet ilmeisen helpottuneena siitä, että ne olivat sittenkin vain aivan tavallisia ihmisiä.

"Mitä sieltä NYT tulee?!"


"MÖRKÖJÄ!!"


"No munhan oli ihan pakko ruveta komentamaan niitä."


"Mutta kun kerta mammakin uskaltaa mennä niiden luo, niin menen kyllä minäkin."


"Ette kyllä usko, muttei ne mitään oikeita mörköjä olleetkaan, ihan kivoja tätejä
jotka nyt vaan halus pukeutua lakanaan."

9. LEIKKI 2

Nyt radan jälkeen leikittiin samalla tavoin kuin kohdassa 1. Sen verran oli Sisu radan aikana kuormittunut, että ei syttynyt lelulle enää yhtä voimakkaasti. Leluun tarttumisessa ei tullut muutoksia, eihän se ottanut sitä suuhun ensimmäiselläkään kerralla.

"Ja taas se lentää..."

10. AMPUMINEN

Laukauksia tuli kaksi kappaletta ensin niin, että leikin itse Sisun kanssa patukalla ja kaksi laukausta niin, että vain seisoimme paikoillamme. Laukaukset olivat todella kovia, itsekin säpsähdin joka kerta vaikka osasin odottaakin niitä. Sisu reagoi hieman, sen verran että kiinnostui, mutta ei säikähtänyt. Kuvaajan mielestä reaktio oli sellainen, joka poistuisi totuttamalla, eli lähinnä laukauskokematon. Tai laukauskokemattomia olemme kyllä kummatkin, koska itsekin säikähdin laukauksia.

"Mammaa vähän jänskättää kun se odottaa laukauksia."

Lisää MH-luonnekuvauksesta löydät mm. täältä ja täältä.

Kennelliiton lista MH-luonnekuvauksista.

Sisun MH-luonnekuvaus, 10.10.2009, Häijää, kuvaajina Riitta Liimatainen ja Carina Timberg
  1 2 3 4 5
1a. KONTAKTI
Tervehtiminen
Torjuu kontaktia, murisee tai yrittää purra Välttää kontaktia, väistää Hyväksyy kontaktin vastaamatta siihen, ei väistä Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen Mielistelevä kontaktinotossa, hyppii, vinkuu, haukkuu, jne.
1b. KONTAKTI
Yhteistyö
Ei lähde vieraan ihmisen mukaan / Ei kokeilla. Lähtee mukaan haluttomasti Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta Lähtee mukaan hyvin innokkaasti, erittäin kiinnostunut TO:sta
1c. KONTAKTI
Käsittely
Torjuu murisemalla ja/tai yrittää purra Väistää tai hakee tukea ohjaajasta Hyväksyy käsittelyn Hyväksyy ja ottaa kontaktia Hyväksyy ja vastaa liioitellulla kontaktilla
2a. LEIKKI 1
Leikkihalu
Ei leiki - ei osoita kiinnostusta Ei leiki - osoittaa kiinnostusta Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen Leikkii - aloittaa erittäin nopeasti ja on hyvin aktiivinen
2b. LEIKKI 1
Tarttuminen
Ei tartu esineeseen Ei tartu, nuuskii esinettä Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla Tarttuu heti koko suulla Tarttuu heti, nappaa esineen vauhdista
2c. LEIKKI 1
Puruote ja taisteluhalu
Ei tartu esineeseen Tarttuu viiveellä - irrottaa/pitää, ei vedä vastaan Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan / korjailee otetta Tarttuu heti koko suulla, vetää vastaan kunnes TO irrottaa Tarttuu heti koko suulla, vetää, tempoo, ravistaa - kunnes TO irrottaa
3a. TAKAA-AJO
(2 kertaa)
Ei aloita Aloittaa, mutta keskeyttää Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille Aloittaa heti kovalla vauhdilla juosten saaliin ohi, voi kääntyä saaliille
3b. TARTTUMINEN Ei kiinnostu saaliista / Ei juokse perään Ei tartu, nuuskii saalista Tarttuu saaliiseen epäröiden tai viiveellä Tarttuu heti saaliiseen, mutta irrottaa. Tarttuu heti saaliiseen, pitää sitä suussaan väh. 3 sek.
4. AKTIVITEETTITASO Tarkkailematon, kiinnostumaton, passiivinen Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata. Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja. Tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen. Toiminnot vaihtelevat nopeasti osion aikana / rauhaton koko ajan.
5a. ETÄLEIKKI
Kiinnostus
Ei kiinnostu avustajasta. Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja. Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja. Kiinnostunut avustajasta, yksittäisiä lähtöyrityksiä. Erittäin kiinnostunut avustajasta, toistuvia lähtöyrityksiä.
5b. ETÄLEIKKI
Uhka/aggressio
Ei osoita uhkauseleitä. Osoittaa yksittäisiä, 1-2 uhkauseleitä osion ensimmäisessä osassa. Osoittaa yksittäisiä, 1-2 uhkauseleitä osion ensimmäisessä ja toisessa osassa. Osoittaa useampia uhkauseleitä osion ensimmäisessä osassa. Osoittaa useampia uhkauselkeitä osion ensimmäisessä ja toisessa osassa.
5c. ETÄLEIKKI
Uteliaisuus
Ei saavu avustajan luo. Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo Saapuu piilossa olevan puhuvan avustajan luo. Saapuu avustajan luo epäröiden tai viiveellä. Saapuu avustajan luo suoraan ilman apua.
5d. ETÄLEIKKI
Leikkihalu
Ei osoita kiinnostusta. Ei leiki - osoittaa kiinnostusta. Leikkii, voi tarttua varovasti, mutta ei vedä. Tarttuu, vetää vastaan, voi irroittaa ja tarttua uudelleen. Tarttuu, vetää vastaan, ei irroita.
5e. ETÄLEIKKI
Yhteistyö
Ei osoita kiinnostusta. Kiinnostuu, mutta keskeyttää. On kiinnostunut leikkivästä avustajasta Kiinnostunut leikkivästä sekä passiivisesta avustajasta. Houkuttelee myös passiivista avustajaa leikkimään
6a. YLLÄTYS
Pelko
Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti. Kyykistyy ja pysähtyy. Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista Pakenee enintään 5 metriä. Pakenee enemmän kuin 5 metriä.
6b. YLLÄTYS
Puolustus/aggressio
Ei osoita uhkauseleitä. Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä. Osoittaa useita uhkauseleitä Osoittaa useita uhkauseleitä ja muutamia hyökkäyksiä Osoittaa useita uhkauseleitä ja hyökkäyksiä, voi purra
6c. YLLÄTYS
Uteliaisuus
Menee haalarin luo, kun se on laskettu maahan. / ei mene ollenkaan. (aika) Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa. Menee haalarin luo, kun ohjaaja seisoo sen edessä. Menee haalarin luo, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin. Menee haalarin luo ilman ohjaajan apua.
6d. YLLÄTYS
Jäljellejäävä pelko
Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä. Pieni niiaus liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla. Pieni niiaus tai nopeuden vaihtelu, pienenee toisen ohituskerran jälkeen. Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina väh. kahdella ohituskerralla. Voimakas pelko, voi lisääntyä jokaisella ohituskerralla.
6e. YLLÄTYS
Jäljellejäävä kiinnostus
Ei osoita kiinnostusta haalariin Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla Pysähtyy. Haistelee tai katselee haalaria vähintään kahdella ohituskerralla. Puree haalaria tai leikkii sen kanssa, kiinnostus vähenee Puree haalaria tai leikkii sen kanssa väh. kahdella ohituskerralla.
7a. ÄÄNIHERKKYYS
Pelko
Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti. Kyykistyy ja pysähtyy Väistää kääntämättä pois katsettaan Pakenee enintään 5 metriä. Pakenee enemmän kuin 5 metriä.
7b. ÄÄNIHERKKYYS
Uteliaisuus
Ei mene katsomaan. Menee räminälaitteen luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa. Menee räminälaitteen luo, kun ohjaaja seisoo sen vieressä. Menee räminälaitteen luo, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin. Menee räminälaitteen luo ilman apuja
7c. ÄÄNIHERKKYYS
Jäljellejäävä pelko
Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä. Pieni niiaus tai temponvaihtelu jollain ohituskerralla. Pieni niiaus tai nopeuden vaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen. Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina väh. kahdella ohituskerralla. Voimakas pelko, voi lisääntyä jokaisella ohituskerralla.
7d. ÄÄNIHERKKYYS
Jäljellejäävä kiinnostus
Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan. Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta yhdellä ohituskerralla. Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta väh. kahdella ohituskerralla. Puree laitetta tai leikkii sen kanssa. Kiinnostus vähenee. Puree laitetta tai leikkii sen kanssa väh. kahdella ohituskerralla.
8a. AAVEET
Puolustus/aggressio
Ei osoita uhkauselkeitä. Osoittaa yksittäisiä uhkauselkeitä. Osoittaa useita uhkauseleitä Osoittaa useita uhkauseleitä ja muutamia hyökkäyksiä. Osoittaa uhkauseleitä ja useampia hyökkäyksiä.
8b. AAVEET
Tarkkaavaisuus
Yksittäisiä vilkaisuja, sen jälkeen ei kiinnostusta. / ei kiinnostu lainkaan. Katselee aaveita silloin tällöin Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja Tarkkailee molempia aaveita koko osion ajan
8c. AAVEET
Pelko
On ohjaajan edessä tai sivulla. On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkan ottoa. On enimmäkseen ohjaan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä. On enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä. Peruuttaa enemmän kuin taluttimen mitan tai lähtee paikalta./ pakenee
8d. AAVEET
Uteliaisuus
Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois. / ei mene ajoissa Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa Menee katsomaan kun ohjaaja seisoo vieressä. Menee katsomaan, kun ohjaaja on edennyt puoleenväliin Menee katsomaan ilman apuja.
8e. AAVEET
Kontaktinotto aaveeseen
Torjuu kontaktia / ei mene ajoissa Hyväksyy avustajan tarjoaman kontaktin, mutta ei vastaa siihen. Vastaa avustajan tarjoamaan kontaktiin. Ottaa itse kontaktia avustajaan. Innostunutta kontaktinottoa avustajaan, esim. hyppii tai vinkuu.
9a. LEIKKI 2
Leikkihalu
Ei leiki - ei osoita kiinnostusta Ei leiki - osoittaa kiinnostusta. Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/ vähenee Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen Leikkii - aloittaa erittäin nopeasti ja on hyvin aktiivinen
9b. LEIKKI 2
Tarttuminen
Ei tartu esineeseen. Ei tartu, nuuskii esinettä. Tarttuu esineeseen viiveellä, tai etuhampailla. Tarttuu heti koko suulla. Tarttuu heti, nappaa esineen vauhdista.
10. AMPUMINEN Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön. Häiritsevyys lisääntyy leikin/ passiivisuuden aikana, sen jälkeen välinpitämätön. Kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms, mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen. Keskeyttää leikin / passiivisuuden, lukkiutuu yleisöä, laukauksia tms. kohden, ei palaa leikkiin /passiivisuuteen. Häiriintynyt, pelokas /yrittää paeta / Ohjaaja luopuu ampumisesta.